Historisch genootschap

Het Rijndorp

Filmochtend 5 mei goed bezocht

Afgelopen vrijdagochtend 5 mei organiseerde Historisch Genootschap Het Rijndorp een filmochtend in De Roskam om oude beelden te vertonen van de bevrijdingsfeesten van 1945, 1950 en 1955. Met 80 bezoekers was het een drukbezochte ochtend vol geschiedenis en nostalgie. De bezoekers genoten van de oude beelden die de sfeer van de bevrijdingsfeesten weergaven en herinneringen opriepen aan een belangrijk moment in de geschiedenis.

Nationale feestrok

Bijzonder was de aanwezigheid van de Nationale Feestrok van mevrouw Van den Vijver. De nationale feestrok is een kledingstuk dat gedragen werd door vrouwen na de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945. De rok is gemaakt van verschillende stukken stof die elk een eigen verhaal of herinnering hebben. De Nationale feestrok werd gedragen op officiële momenten zoals het defile van 1948 waarbij honderden vrouwen in hun feestrok in een optocht over het Binnenhof trokken, ter viering van het vijftigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina.

Bij elke gelegenheid dat de Nationale Feestrok werd gedragen werd de datum in de rok geborduurd.  De rok stond symbool voor harmonie, zowel persoonlijk als in verhouding tot andere mensen. Saamhorigheid en samenwerking, en daarbij een geheel vormen dat meer is dan de delen. Wederopbouw, opbouw uit afbraak. 

Na de filmvertoning werd er nog druk na gekletst en herinneringen opgehaald door de bezoekers die samen hun jeugd doorbrachten in Katwijk aan den Rijn waarna een aanzienlijk deel van de bezoekers nog een lekker twaalfuurtje nuttigde in Proeflokaal de Buuren. Een aantal bezoekers meldde zich aan als donateur van het genootschap, dank daarvoor! Ook bedanken we De Roskam voor haar gastvrijheid, Kluswijs Katwijk voor de hulp bij de kaartverkoop en RAP Vormgeving voor de posters en de kaartjes.

Vindt u het leuk om Historisch genootschap Het Rijndorp te steunen met een jaarlijkse donatie? Dat stellen we zeer op prijs! U bepaalt zelf het bedrag en alles is welkom!
Klik hier om donateur te worden.

Recente berichten

Volg ons