Historisch genootschap

Het Rijndorp

Gezellige drukte op Archeologiedag bij de molen

Onder het gestage zoeven van de machtige wieken in de middagzon was het zaterdag weer gezellig druk rondom molen de Geregtigheid. De Katwijk Binse molen ontwikkelt zich steeds meer als plek waar geïnteresseerden in lokale geschiedenis elkaar ontmoeten. Archeologiedag was een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en het weer werkte goed mee.

Historisch genootschap het Rijndorp pakte uit met onder andere botten uit Doggerland, informatie over Huijs ’t Sant, archeologische vondsten uit de Zanderij en replica’s van een Romeins meetinstrument en Romeinse ‘valli’ die werden gebruikt om een tijdelijk kamp te beschermen. Rijn Park Katwijk was aanwezig om te vertellen over het Hof van Katwijk, een voormalige buitenplaats aan de Overrijn.

Op archeologiedag gaat het niet alleen om ‘oude spullen’, maar ook om de leuke en interessante gesprekken. Foto: Dirk van Egmond

Knekels uit Doggerland

Een recente aanwinst van het genootschap is een verzameling botten die zijn opgevist van de Doggersbank. Tijdens de ijstijden was er namelijk geen Noordzee maar lag het hele gebied tussen Nederland en Engeland droog. De Rijn en de Thames waren met elkaar verbonden door een wirwar aan rivieren en kreken en er leefden dieren zoals mammoeten, paarden, reuzeherten en nog veel meer. Van dit soort landdieren is de verzameling botten afkomstig.

Omdat de botten nog maar kort in ons bezit zijn hebben we nog maar nauwelijks gelegenheid gehad om uit te zoeken van welke dieren en lichaamsdelen de botten afkomstig zijn. Gelukkig hebben we Job Aarents in ons netwerk, een gepensioneerde Katwijk Binner die in zijn werkzame leven anatomisch preparateur en fysisch-antropologisch analist was. We vertalen dat maar even tot ‘expert in menselijke bottenkunde’. Aan de hand van kenmerken van menselijke botten wist Job ons al met een aanstekelijk enthousiasme te veel te vertellen wat we zoal in onze collectie hebben.

Job Arents (geheel links) en Alice van Duijn (geheel rechts) in gesprek over de Doggerlandbotten.

Een leuke verassing was dat deskundige Alice van Duijn van Naturalis zich later op de dag aansloot bij het gezelschap van geïnteresseerden. Er werd spontaan een college gegeven over de herkomst van de botten uit Doggerland waarbij onze secretaris haastig aantekeningen maakte zodat we de botten de volgende keer kunnen voorzien van tekst en uitleg. Bedankt Job en Alice!

Archeologische vondsten vanaf de Romeinen tot Nu

Genootschap Het Rijndorp is in het trotse bezit van een collectie archeologische vondsten die allemaal afkomstig zijn van de Zanderij. Hoewel we een groot deel nog moeten uitzoeken hebben we een deel van de collectie in de beschikbare vitrines uitgestald zodat bezoekers een indruk kunnen krijgen van onze collectie en de daarmee samenhangende rijke geschiedenis van het dorp. Over het Project Zanderijvondsten kun je hier meer lezen. Binnenkort hebben we hier overigens nog goed nieuws over, dus blijf ons volgen!

De archeologische vondsten uit de Zanderij trokken veel belangstelling. Foto: Dirk van Egmond

Ook liefde voor geschiedenis gaat door de maag

Wat we zeker niet onvermeld willen laten is de uitstekende catering van de dames van PuurCaJa. Niet alleen hun gastvrijheid is roemwaardig, de verse hapjes zijn altijd zeer de moeite waard. Voor een high tea of een kinderfeestje in de molen kun je bij hen terecht!

Hieronder volgt een sfeerimpressie van een geslaagde archeologiedag.

Vindt u het leuk om Historisch genootschap Het Rijndorp te steunen met een jaarlijkse donatie? Dat stellen we zeer op prijs! U bepaalt zelf het bedrag en alles is welkom!
Klik hier om donateur te worden.

Wie kent het spannende spookverhaal van de katten op de molen al?
Bekende gezichten uit Katwijkse historische kringen. Hier staat een schat aan kennis!
Ook de wethouders Knape (o.a. erfgoed) en Spek (o.a. cultuur) lieten hun gezicht zien bij de molen. Dank voor jullie bezoek! Foto: Jacco Knape
Hoe maakten de Romeinen van die rechte wegen? En hoe beschermden ze hun tijdelijk kampen? Met Groma en Valli!
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC09859-1024x683.jpg
Een penningmeester op klompen, waar zie je dat nog? Foto: Dirk van Egmond
Search

Recente berichten

Volg ons