Historisch genootschap

Het Rijndorp

KatwijkBinse Avond ouderwets gezellig  

De Roskam is afgeladen en de sfeer gemoedelijk. Stalmeester Adri van Beelen pakt de microfoon en verzoekt plechtig het gezelschap te gaan staan. Dan klinkt het dorpslied en op het scherm verschijnt de tekst. De melodie van ‘oh champs elysees’ kennen we allemaal, dus iedereen zingt mee: ‘…het kan er zo gezellig zijn, dit dorp aan de Rijn…’.

Na het succes van vijf jaar geleden werd er afgelopen donderdag eindelijk weer eens een KatwijkBinse Avond georganiseerd. Deze avond vol historie en nostalgie werd georganiseerd door Historisch Genootschap Het Rijndorp met medewerking van een aantal echte Katwijk Binners. Dat hiermee aan een behoefte werd voldaan bleek wel uit de kaartverkoop: binnen een mum van tijd waren alle kaartjes verkocht.

Onder leiding van Adri van Beelen werd een panel bevraagd over onderwerpen waar iedere Katwijk Binner wel herinneringen aan heeft. Aan de hand van oude foto’s vertelden de panelleden over hun onderwerp. Zo vertelde Cor Doets over het werken op de Zanderij en de Groenteveiling, nam Wim Minnee de winkeltjes voor zijn rekening en wist Jans Heemrood van alles te vertellen over het dorpsleven van toen. Nico Kleijne en Ruud van Rijn verzorgden vervolgens een quiz waarin de bezoekers werden getoetst op hun kennis over de geschiedenis van het Rijndorp.

Het genootschap was positief verrast met het aanbod van mevrouw Ouwehand – van der Vijver om een aantal van haar schilderijen tijdens deze avond tentoon te stellen. Haar grootste schilderij, een sfeervol winterlandschap met de Dorpskerk, werd geschonken aan het historisch genootschap en daar zijn wij haar erg dankbaar voor. Het schilderij heeft een mooie plek gekregen in de opkamer van de Roskam, gaat dat zien!

Toen de avond eenmaal tot een einde was gekomen ging één van de bezoekers spontaan met de pet rond en haalde hiermee nog een mooi bedrag op voor Historisch Genootschap Het Rijndorp, een welkome opsteker die we natuurlijk goed kunnen gebruiken. We willen via deze weg alle ondernemers bedanken die deze avond mede mogelijk hebben gemaakt. Dat een KatwijkBinse avond voor herhaling vatbaar is bleek uit de positieve reacties van de bezoekers. Dat gaan we zeker doen dus hou onze website in de gaten!

Zoek

Recente berichten

Volg ons