Historisch genootschap

Het Rijndorp

15 juni Archeologiedag bij Molen de Geregtigheid

Historisch Genootschap het Rijndorp en Molen de Geregtigheid slaan de handen ineen voor een leerzame reis terug in de tijd! Je bent van harte welkom bij de molen tijdens de Archeologiedagen op 15 juni tussen 10:00 en 16:00 uur!

Schilderdoek van 6 meter!

Molenaar Jack Bouma is al zijn hele leven gefascineerd door de geschiedenis van Katwijk en de regio. Die geschiedenis gaat natuurlijk verder terug dan het ontstaan van het dorp in de 12e eeuw. In molen de Geregtigheid maak je een tijdreis tot de ijstijd aan toe. Op de eerste verdieping van de molen vind je het 6 meter lange molendoek dat door de molenaar prachtig is beschilderd met een tijdlijn bomvol historische wetenswaardigheden over onze regio. Hier vind je ook allerlei vondsten uit onder andere Doggerland. We hebben botten van mammoeten en paarden die zijn opgevist uit de Noordzee en zelfs de Neanderthaler-schraper en botten van de oeros!

Romeinen langs de Limes

2000 jaar geleden arriveerden de eerste Romein in de Rijndelta bij het huidige Katwijk. Bij Valkenburg lag een castellum en kort daarna ontstond er een burgernederzetting op nog geen 300 meter van de molen. Ben je nieuwsgierig wat daar allemaal gevonden is? Kom dan onze vondsten bekijken uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Ook laten we aan de hand van een Romeins meetinstrument, een maquette en een oude paal zien hoe de Limesweg in deze regio werd aangelegd.

Huijs ’t Sandt

En wat te denken van het mysterieuze kasteeltje dat vlak bij de molen stond? De oude gravures onthullen de geheimen van een oud slot dat rond 1300 werd gebouwd op een drooggevallen zandplaat midden in de Oude Rijn. Bekijk de vondsten en laat je meenemen naar de tijd van de graven van Holland!

Gezond hapje voor het goede doel

Van jong tot oud is van harte welkom bij de molen aan de Valkenburgseweg 7 in Katwijk aan den Rijn. Wie trek krijgt kan een lekkere zelfgebakken snack kopen bij de molenaarsvrouw. De opbrengst komt ten goede aan Historisch Genootschap Het Rijndorp.

Zoek

Recente berichten

Volg ons