Historisch genootschap

Het Rijndorp

Gezellige gesprekken met Genootschap Het Rijndorp

Het was een gezellige drukte op molendag bij molen de Geregtigheid. Talloze bekenden en onbekenden kwamen een kijkje nemen bij de oude korenmolen die sinds 1740 een vertrouwd beeld is van Katwijk aan den Rijn. Historisch genootschap Het Rijndorp was erbij en we hebben genoten van de leuke gesprekken.

Sinds de oprichting in december 2021 is Historisch genootschap Het Rijndorp vooral op de achtergrond druk in de weer geweest met het optuigen van de organisatie. Op 14 mei konden we dan eigenlijk onze eerste activiteit noteren. We waren op molendag aanwezig bij molen De Geregtigheid om bezoekers te vertellen over de molen, de geschiedenis van Katwijk aan den Rijn en natuurlijk ons genootschap.

Molendag trekt niet alleen bezoekers uit eigen dorp. We hebben mensen gesproken uit heel het land en ook Duitse toeristen en Oekraïense vluchtelingen uit het Heerenhuis wisten de molen te vinden. Leuk waren de gesprekken met dorpsgenoten over de geschiedenis van het Rijndorp. Het uitwisselen van kennis en wetenswaardigheden over onze dorpsgeschiedenis maakt zo’n dag tot een feestje.

Zo is er voor iedereen iets te doen op molendag. Een jongen die archeoloog wil worden keek zijn ogen uit toen hij onze archeologische vondsten uit de Zanderij zag en de jongere kinderen waren druk aan het knutselen. Een man uit Oekraïne was erg geïnteresseerd in het houtwerk en de techniek van de molen omdat hij zelf houtbewerker was. Ook was het leuk dat twee kinderen van de Duinroos van alles over de molen wisten te vertellen omdat op school ze les hadden gehad van de molenaar.

Eerste donateurs

Inmiddels hebben de eerste donateurs zich gemeld om jaarlijks een donatie te doen. Hartelijk dank daarvoor! Met een kleine jaarlijkse donatie kunt u ook de activiteiten van Het Rijndorp ondersteunen. Zo kunnen we de geschiedenis van Katwijk aan den Rijn op creatieve wijze doorgeven en onze collectie historische stukken uitbreiden. U kunt zelf kiezen welk bedrag u doneert, alles is welkom!

Onze volgende activiteit vindt plaats op zaterdag 18 juni. Op deze dag vallen archeologiedag en en Open Tuinendag samen en zijn we weer van de partij bij Molen de Gerechtigheid!

Zoek

Recente berichten

Volg ons