Historisch genootschap

Het Rijndorp

Duik in de archeologie van Katwijk bij Molen de Geregtigheid

Wil jij wel eens weten wat Katwijk aan den Rijn allemaal te bieden heeft op archeologisch gebied? Historisch Genootschap het Rijndorp en Molen de Geregtigheid slaan de handen ineen voor een leerzame reis terug in de tijd.

Wees welkom op zaterdag 17 juni tussen 10:00 en 16:00 uur bij Molen de Geregtigheid!

Schilderdoek van 6 meter!
Molenaar Jack Bouma is al zijn hele leven gefascineerd door de geschiedenis van Katwijk en de regio. Die geschiedenis gaat natuurlijk verder terug dan het ontstaan van het dorp in de 12e eeuw. In molen de Geregtigheid maak je een tijdreis tot de ijstijd aan toe. Op de eerste verdieping van de molen vind je het 6 meter lange molendoek dat door de molenaar kunstig is beschilderd met een tijdlijn bomvol historische wetenswaardigheden over onze regio. Hier vind je ook allerlei vondsten uit onder andere Doggerland. We hebben botten van mammoeten en paarden die zijn opgevist uit de Noordzee en zelfs de Neanderthaler-schraper en botten van de oeros!

Romeinen langs de Limes
2000 jaar geleden arriveerden de eerste Romein in de Rijndelta bij het huidige Katwijk. Bij Valkenburg lag een castellum en kort daarna ontstond er een burgernederzetting op nog geen 300 meter van de molen. Ben je nieuwsgierig wat daar allemaal gevonden is? Kom dan onze vondsten kijken uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Ook laten we aan de hand van een Romeins meetinstrument, een maquette en een oude paal zien hoe de Limesweg in deze regio werd aangelegd. Of bouw zo snel mogelijk een echte Romeinse palissade met 50 stuks pilum muralis waarmee de Romeinen hun legerplaatsen verdedigden.

Huijs ’t Sandt
En wat te denken van het mysterieuze kasteeltje dat vlakbij de molen stond? De oude gravures onthullen de geheimen van een oud slot dat rond 1300 werd gebouwd op een drooggevallen zandplaat middenin de Oude Rijn. Bekijk de vondsten en laat je meenemen naar de tijd van de graven van Holland!

Wafels voor het goede doel
Van jong tot oud is van harte welkom bij de molen aan de Valkenburgseweg 7 in Katwijk. Wie trek krijgt kan heerlijke wafels kopen bij de molenaarsvrouw. De opbrengst komt ten goede van Historisch Genootschap Het Rijndorp. Tot dan!

Zoek

Recente berichten

Volg ons